Karvin blogi: Hyvältä näyttää, mutta ongelmiakin on – opetus ja oppiminen puntarissa

Esi- ja perusopetus Virpi Pietiläinen

Karvin oppimistulosten arvioinnit antavat samansuuntaisen kuvan oppilaiden osaamisesta kuin kansainvälisetkin arvioinnit. Suomalaislasten oppimistulokset ovat laskussa ja erot oppimistuloksissa maan eri osien välillä kasvavat. Suomessa koulua käyvien lasten oppimistulokset ovat kuitenkin edelleen Euroopan huipputasoa.

Suomalaiset opettajat ovat korkeasti koulutettuja ja opettajan ammatti on edelleen arvostettu ja haluttu. Vain kymmenkunta prosenttia hakijoista pääsee opiskelemaan luokanopettajakoulutukseen. Opettajilta vaadittava maisteritasoinen tutkinto ja pedagoginen pätevyys on edelleen harvinaisuus valtaosassa muita maita.

Hyvältä siis näyttää, mutta ongelmiakin on. Karvin oppimistulosten arvioinneissa on selvinnyt, että oppimisen arviointi ei ole tasapuolista. Perusopetuksen päättövaiheen samantasoisella osaamisella saadaan erilaisia arvosanoja. Lue lisää

Sulje