Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utvärdering av lärresultaten i finska i årskurs 6 för den grundläggande utbildningen våren 2018

1.9.201630.6.2019

I april 2018 genomförde Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) i de svenskspråkiga skolorna en utvärdering av lärresultateten i A-finska i årskurs 6 i den grundläggande utbildningen. I utvärderingen deltog både elever som läser finska som andra inhemskt språk (A-fi) och elever som läser finska med modersmålsinriktning (Mofi).

Utvärderingens syfte är att få tillförlitlig information om kunskaperna i finska i våra finlandssvenska skolor. Hur stor del av eleverna i slutet av årskurs 6 når målen för goda kunskaper i A-finska som anges i Grunderna för läroplanen i den grundläggande utbildningen 2014? Finns det skillnader i kunskaperna mellan de olika delområdena förmåga att tolka texter, producera texter och kommunicera?

Detta är den första utvärderingen som görs helt digitalt av NCU. Enligt läroplanen ska språkundervisningen även bidra till att utveckla elevernas kunskaper i multilitteracitet. Digitala verktyg erbjuder en naturlig möjlighet att utvärdera språkkunskaper i autentiska situationer.

I utvärderingen deltog 159 finlandssvenska skolor.  De valda skolorna representerar 41 kommuner. 1580 elever deltog i utvärderingen för A-fi -lärokursen och 1052 elever i lärokursen för Mofi. Skolorna och utbildningsanordnarna har fått respons på utvärderingen. Det slutgiltiga resultatet offentliggörs våren 2019.

Vidare information om utvärderingen:
Projektledare Carola Åkerlund
förnamn.efternamn@karvi.fi, 029533 5554

Detaljer

Start:
1.9.2016
Slutar:
30.6.2019
Evenemang Kategori:

Stäng