Käynnissä olevat kansalliset arvioinnit: Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun arviointi 2019–2021

Taustaa:

Pääministeri Juha Sipilän hallitus käynnisti vuosille 2018–2020 kokeilun viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen järjestämisestä. Kokeilun tavoitteena on lisätä viisivuotiaiden lasten ja heidän sisarustensa osallistumista varhaiskasvatukseen sekä vaikuttaa suotuisasti heidän huoltajiensa työllistymiseen. Lisäksi tavoitteena on kehittää varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja palveluohjausta. Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa on päätetty laajentaa kokeilua.

Karvin toteuttaman arvioinnin tehtävänä on selvittää opetus- ja kulttuuriministeriön viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun tavoitteiden toteutumista. Arvioinnin tarkoitus on tuottaa tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi ja selvittää vaikuttaako varhaiskasvatuksen maksuttomuus lasten osallistumiseen varhaiskasvatukseen. Lisäksi arvioinnin tarkoitus on tuottaa tietoa varhaiskasvatuksen järjestäjille maksuttoman kokeilun järjestämisestä paikallisen kehittämistyön tueksi. Jotta kokeilun mahdollisista vaikutuksista voidaan saada tietoa, aineistoa kerätään kokeilukuntien lisäksi myös kunnista, jotka eivät osallistu kokeiluun.

 

Kokeilun ensimmäinen vaihe (2018-2019)

Ensimmäisessä vaiheessa kokeiluun osallistuneissa 19 kunnassa on yhteensä 12 400 viisivuotiasta lasta, mikä on 20 prosenttia vuonna 2013 syntyneiden ikäluokasta. Ensimmäisessä vaiheessa mukana olivat seuraavat kunnat: Harjavalta, Forssa, Miehikkälä ja Virolahti yhdessä, Turku, Somero, Leppävirta, Mäntyharju, Helsinki, Kempele, Iisalmi, Kotka, Salo, Oulu, Liperi, Sonkajärvi, Kitee, Kirkkonummi ja Taivassalo.

Ensimmäisessä vaiheessa tarkasteltiin muun muassa viisivuotiaiden lasten osallistumista varhaiskasvatukseen kokeilu- ja vertailukunnissa sekä sitä, kuinka kokeilukunnat olivat järjestäneet maksuttoman varhaiskasvatuksen.

Ensimmäisen vaiheen arviointitulokset julkaistiin syksyllä 2019. Voit ladata arviointiraportin tästä:

Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun ensimmäisen vaiheen arviointi. Varhaiskasvatukseen osallistuminen ja kokeilun järjestäminen

 

Kokeilun toinen vaihe (2019-2020)

Kokeilun toisessa vaiheessa kokeilu laajeni siten, että mukana on yhteensä 26 kuntaa: Espoo, Halsua, Harjavalta, Helsinki, Hämeenkyrö, Joutsa, Järvenpää, Kempele, Kirkkonummi, Kitee, Kotka, Lahti, Laitila, Leppävirta, Loviisa, Miehikkälä, Mäntyharju, Oulu, Rusko, Salo, Somero, Sonkajärvi, Tammela, Toivakka, Turku ja Vironlahti.

Kokeilun toinen vaihe keskittyy osallistumisasteessa tapahtuvien mahdollisten muutosten lisäksi tarkastelemaan varhaiskasvatuksen pedagogiikkaa ja palveluohjausta.

Voit tutustua hankkeen tietosuojaselosteeseen tästä: Tietosuojaseloste.

Toisen vaiheen arviointitulokset julkaistaan syksyllä 2020.

 

Kokeilun kolmas vaihe (2020-2021)

Kokeilun kolmannessa vaiheessa jatketaan osallistumisasteen seuraamista kaikista ikäryhmistä valtakunnallisesti, selvitetään huoltajakyselyllä kokeilun mahdollisia vaikutuksia viisivuotiaiden huoltajien työllistymiseen ja heidän nuorempien sisarustensa hoitoratkaisuihin sekä arvioidaan varhaiskasvatuksen ja nykyisen esiopetuksen toimintamalleja viisivuotiaiden näkökulmasta ja edelleen pohditaan pedagogisia ratkaisuja maksuttoman varhaiskasvatuksen tai mahdollisen kaksivuotisen esiopetuksen järjestämiseksi.

Kolmannen arviointivaiheen kautta saadaan kumuloituvaa seuranta-aineistoa varhaiskasvatukseen osallistumisesta ja kokeilun järjestämisestä ja raportti tulee sisältämään kokeilun kaikkiin kolmeen vaiheeseen pohjautuvan metasynteesin kokeilulle asetettujen tavoitteiden toteutumisesta.

Kolmannen vaiheen arviointi alkaa syksyllä 2020.

 

Lisätietoja:

  • Arviointiasiantuntija Anna Siippainen, puh. +358 29 533 5566, etunimi.sukunimi@karvi.fi

Sulje