Undervisningen vid Konstuniversitetet håller hög nivå - universitetet godkändes i NCU:s auditering
Konstuniversitetet fick särskilt beröm av Nationella centrets för utbildningsutvärdering (NCU) auditeringsgrupp för sin undervisning som stödjer studerandenas utveckling som konstnärer redan under studietiden. Konstuniversitetet värnar om bildningen i det finländska samhället, deltar aktivt i den kulturpolitiska debatten och bidrar till dess förnyelse. Universitetsgemenskapen har också vilja och mod att ta tag i olika samhällsutmaningar.
Konstuniversitetet utbildar framtidens konstnärer
Den höga kvaliteten på konstutbildningen vid Konstuniversitetet erkänns både inom och utanför universitetet. Universitetets styrka är dess insikt i studerandenas utveckling som konstnärer under studietiden, vilket starkt återspeglas i undervisningens och handledningens tyngdpunkter. Undervisningen i konstnärliga färdigheter och konstnärligt tänkande samt individuell handledning anses som viktiga vid universitetet.
Den nära kontakten mellan studerande, lärare och alumner i undervisningen möjliggör en djupgående förståelse av studerandenas behov och utveckling, förändringar i konstscenen och utvecklingen av det konstnärliga tänkandet, säger professor Hanna-Leena Pesonen, auditeringsgruppens ordförande och dekanus vid Jyväskylä universitet.
Konstuniversitetet har aktivt arbetat för att hitta gemensamma verksamhetsprinciper för sina tre fristående akademier Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskola. Enligt auditeringsgruppen kan den gemensamma utbildningsverksamheten, den interna studerandemobiliteten och utbytet av god praxis och gemenskapskänslan mellan akademierna ytterligare stärkas.
Både studerande och personalen upplever hög belastning vid universitetet, och universitetet har sökt olika lösningar till utmaningen. Auditeringsgruppen uppmuntrar universitetet att se över närvarokraven och undervisningskulturerna för att minska arbetsbelastningen. Universitetets strategiska åtgärder bör också fokuseras, prioriteras och tidsmässigt planeras för att minska personalens arbetsbelastning.
Konstuniversitetet har en öppen, delaktig och dialogbaserad kultur
Universitetets personal deltar på många olika sätt i universitetets utveckling. De strategiska ansvaren fördelas brett inom universitetsgemenskapen. Kunskapsbaserad ledning stödjer ledningen av universitetet och genomförandet av dess strategi.
Konstuniversitetet har en god uppfattning om sina utvecklingsbehov och tar itu med dem. Universitetet har en kollegial och dialogbaserad kvalitetskultur och en förmåga till självreflektion, säger Hanna-Leena Pesonen.
Universitetet har systematiska processer för personalens kompetensutveckling. Enligt auditeringsgruppen bör universitetet fortsätta lägga fokus på en inkluderande och flerspråkig gemenskap där alla har lika möjligheter att uttrycka sig och delta i beslutsfattandet. Universitetet har identifierat språket som en speciell utmaning för internationaliseringen och åtgärder har vidtagits för att främja flerspråkigheten vid universitetet.
Konstuniversitetet främjar bildning och driver den framåt
Konstuniversitets strategiska mål är att förstärka det konstnärliga tänkandet och konstens roll i samhället. Universitetet värnar om och främjar bildningen i det finländska samhället. Konstuniversitetet deltar aktivt i den pågående kulturpolitiska debatten och stödjer utvecklingen av den. Universitetsgemenskapen har också vilja och mod att ta itu med olika samhällsutmaningar.
Universitetets unika ställning erkänns dock inte alltid fullt ut. Enligt auditeringsgruppen kan universitetet tydligare kommunicera sin unikhet och roll i samhället. Universitetets starka värderingar och den kulturella bildningen skulle kunna få en mer framträdande plats i samhällsdebatten. Konstuniversitetets unika ställning som pionjär inom konstområdet möjliggör ett tvärvetenskapligt angreppssätt och en innovativ konstforskning som berikar både konstvärlden och samhället i stort.
Konstuniversitetets vilja och mod att förnya sig understryks av dess fokus på social, kulturell och ekologisk hållbarhet. Ekologisk hållbarhet är ett strategiskt fokusområde för universitetet och har integrerats i utbildningen, forskningen och den konstnärliga verksamheten på ett genomgripande sätt. Universitetet bör säkerställa kontinuiteten och ledningen av främjandet av ekologisk hållbarhet vid universitetet när utvecklingsprojektet med fokus på temat avslutats.
Konstuniversitet fick som ett resultat av den godkända auditeringen en kvalitetsstämpel som gäller i sex år. En godkänd auditering är ett bevis på att universitetets verksamhet och kvalitetssystem uppfyller både de nationella kriterierna och de europeiska kriterierna för högskolors kvalitetshantering. Auditeringens fokus ligger på universitetets praxis och processer för att upprätthålla och förbättra kvaliteten på utbildningen, forskningen och den konstnärlig verksamheten samt samverkan med samhället. Utvärderingskriterierna som tillämpades vid auditeringen har publicerats i NCU:s auditeringshandbok.
Auditeringsrapporten publiceras auditeringsplattformen.
Mer information
- Hanna-Leena Pesonen, ordförande för auditeringsgruppen, hanna-leena.pesonen(at)jyu.fi
- Mirella Harri, projektledare, +358 29 533 5541, mirella.harri(at)karvi.fi