Sysselsättningen efter yrkesutbildning
Vi utvärderar sysselsättningen efter yrkesutbildningen under åren 2024-2025. Utvärderingen ger information om nuläget för sysselsättningen efter yrkesutbildningen, hur sysselsättningsmöjligheterna kan stödas under utbildningen och vilka utvecklingsåtgärder som behövs inom yrkesutbildningen för att främja sysselsättningen inom olika branscher och områden. Målet med utvärderingen är att producera information som stöder genomförandet av regeringsprogrammet och utbildningsanordnarnas utveckling av sin verksamhet. Dessutom strävar vi med utvärderingen efter att ta fram god praxis både nationellt och internationellt för att främja sysselsättningen. Informationen från utvärderingen kan också utnyttjas i samband med arbetskraftsservicereformen.
Utvärderingen gäller alla utbildningsanordnare som ordnar grundexamina. Vi kommer att samla in information från utbildningsanordnare främst under våren 2025, och en slutrapport kommer att publiceras i slutet av 2025.
Bakgrund till utvärderingen
Enligt NCU:s utvärderingsresultat är utmaningarna för yrkesutbildningens arbetslivsorientering bland annat tillgången till lämpliga platser för lärande i arbetslivet och yrkesprov samt arbetsplatshandledarnas kompetens i att handleda studerande på arbetsplatserna. Det förekommer stora skillnader mellan utbildningsanordnare, utbildningsområden och examina. De studerande har inte likvärdiga möjligheter under studierna att utveckla sina arbetslivsfärdigheter och skapa kontakter till arbetslivet
Statsminister Petteri Orpos regeringsprogram lyfter fram oron över att fler än var tionde person som avlagt en yrkesinriktad grundexamen blir arbetslös efter examen. Dessutom varierar sysselsättningen mellan olika branscher. Internationellt sett är sysselsättningsgraden bland unga vuxna som avlagt yrkesexamina i Finland lägre än till exempel i de övriga nordiska länderna (Education at a Glance 2023, OECD). I regeringsprogrammet fastställs att samarbetet mellan yrkesutbildningen och näringslivet ska stärkas. Utbildningsutbudet utvecklas så att det bättre motsvarar arbets- och näringslivets behov, med beaktande av behoven i export- och industrilandskapen. Enligt regeringsprogrammet ses finansieringsmodellen för yrkesutbildningen över så att den stöder sysselsättningen och övergången till fortsatta studier efter utexamineringen.
Översikt över sysselsättningen bland personer som avlagt yrkesutbildning
Vi har gjort översikten över sysselsättning, arbetslöshet och annan placering bland dem som utexaminerats från yrkesutbildning från 2009 till 2021. Översikten är sammanställd av uppgifter om placering från Vipunen. Översikten beskriver placeringen i förhållande till bland annat utbildningsområde, sättet att avlägga examen, ålder, modersmål samt faktorer som har att göra med utbildningsanordnaren.
- Översikt över sysselsättningen bland personer som avlagt yrkesutbildning (på finska, sammanfattning på svenska)
- Meddelande: Sysselsättningen bland de utexaminerade från yrkesutbildning varierar enligt examenstyp, utbildningsområde och studerandenas ålder – sysselsättningen förbättras med tiden efter examen
Hur utvärderingen genomförs
För utvärderingen har en utvärderingsgrupp med många olika perspektiv utnämnts till stöd för NCU:s experter:
- Pekka Tauriainen, rektor, Vanda yrkesinstitut Varia
- Jukka Mäntymaa, arbetslivschef, Vamia, Vasa stad
- Riina Nousiainen, sakkunnig, utbildning och kompetens, STTK ry
- Peer Haataja, vice verkställande direktör, Tammerfors handelskammare
- Heta Rintala, forskaröverlärar, HAMK Edu, Hämeen ammattikorkeakoulu