Aalto-universitetet och Lapin ammattikorkeakoulu beviljades en excellence-kvalitetsstämpel

Meddelande Högre utbildning

Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) har beviljat Aalto-universitetet och Lapin ammattikorkeakoulu en excellence-kvalitetsstämpel som ett erkännande för högskolornas exceptionellt högklassiga utvecklingsarbete. Båda högskolorna har visat sig vara innovativa föregångare med en långsiktig hållning till verksamhetsutveckling och en inkluderande verksamhetskultur.

Utvärderingspanelen imponerades av Aalto-universitetets globala och samhällsansvar samt starka framtidsorientering 

Aalto-universitetet har långsiktiga och ambitiösa mål för sin verksamhets genomslag i samhället. Universitetet har tre tydliga övergripande strategier och sju centrala forskningsområden som är synliga i all verksamhet samt styr dess val. Med en kontinuerlig och levande strategiprocess svarar universitetet på föränderliga samhälleliga utmaningar. Universitetet har ett flertal exempel på hur det bidrar till att förnya samhället ur olika synvinklar. Samverkan med samhället och genomslag i samhället stöds också genom det universitetsövergripande utvärderingsarbetet. 

− Aalto-universitetet utmärker sig för sin förmåga att överskrida gränser på ett fördomsfritt sätt, vilket framgår av dess tvärvetenskapliga tillvägagångssätt, innovativa utbildningsprogram och dess engagemang för samverkan med samhället. Principerna och målen för samverkan med samhället och genomslag i samhället styr all verksamhet vid Aalto-universitetet, säger Gunilla Widén, prorektor vid Åbo Akademi och ordförande för excellence-utvärderingspanelen.

Aalto-universitetets styrkor är en verksamhetskultur som uppmuntrar till experimentering och till att aktivt engagera intressenter i verksamheten. Aalto letar innovationer på ett långsiktigt och ambitiöst sätt, och universitetet är inte rädd för att ta risker. Universitetet främjar entreprenörskap och innovation, till exempel genom att erbjuda en plattform där studerande, forskare och företag kan samarbeta och skapa nya lösningar på globala utmaningar. Aaltos inkubatorer och acceleratorer stöder samhällelig förändring på ett utmärkt sätt.

Enligt panelens bedömning är Aaltos starka satsningar på internationalisering, arbetslivsinriktning, företagssamarbete, entreprenörskap och hållbar utveckling inom utbildningen exempel på hur Aalto arbetar på ett gränsöverskridande och fördomsfritt sätt och med en positiv inverkan på samhället. Universitetet utvecklar sin utbildning på ett mycket systematiskt, inkluderande och effektivt sätt. Utvecklingen av utbildningen är på ett utmärkt sätt kopplad till universitetets strategiska och operativa ledning.

− Vi uppskattar högt erkännandet av excellence för vårt långsiktiga kvalitetsarbete. Jag vill tacka hela Aalto-universitetets gemenskap som gör ett värdefullt arbete för kontinuerlig utveckling och vår verksamhets genomslag, kommenterar Aalto-universitetets rektor Ilkka Niemelä.

Utvärderingspanelen imponerades av Lapin ammattikorkeakoulu som förnyare och utvecklare av livskraften i Lappland

Lapin ammattikorkeakoulu betonar framsynthet, samarbete och engagemang med intressenter både regionalt och internationellt. Yrkeshögskolan har en stark identitet som utgår från regionens behov och en vilja och engagemang att delta i olika initiativ och i utvecklingen av regionen.

Lapin ammattikorkeakoulus strategi och mål grundar sig på Lapplands behov inom utbildning, forskning och innovation. Yrkeshögskolan har en mycket stark meritlista när det gäller att involvera hela regionen i sin verksamhet. Ett starkt ekosystem har byggts upp runt Lapin ammattikorkeakoulu för att förnya och utveckla regionen Lappland. Kluster av smart specialisering och starka nätverks- och partnerskapsavtal är tydligt inriktade på förnyelse av regionen och identifiering av framtida behov. 

− Yrkeshögskolan ser sin nyckelroll och sitt ansvar för att stärka Lapplands livskraft. För att lyckas med detta har Lapin ammattikorkeakoulu byggt upp starka band och fördomsfria arbetssätt med strategiskt viktiga aktörer i regionen", säger Gunilla Widén.

Lapin ammattikorkeakoulu har långsiktigt och systematiskt utvecklat gemensamma arbetssätt inom yrkeshögskolan. Yrkeshögskolans strategiska prioriteringar är fenomenbaserade och kräver tvärvetenskaplig verksamhet. Prioriteringarna och kompetensområdena i anslutning till dem främjas genom att man startar nya FUI-öppningar, utvecklar nätverken, integrerar teman i utbildningens och FUI-verksamhetens innehåll, utvecklar personalens kompetenser och förnyar lär- och utvecklingsmiljöerna. 

Yrkeshögskolan har en fördomsfri verksamhetskultur som uppmuntrar experimentering. Organisationen har omstrukturerats och gjorts plattare för att öka experimentering inom verksamheten. Yrkeshögskolan har varit mycket framgångsrik i att utveckla en balans mellan försökskulturen och kärnverksamheten.

− Utmärkelsen av excellence är en värdefull belöning för vår långsiktiga strategiska utveckling, för vårt sätt att arbeta med högskolegemenskapen som bygger på lärande och kreativitet samt för våra starka partnerskap med arbetslivet, kommenterar Riitta Rissanen, rektor för Lapin ammattikorkeakoulu. Detta erkännande uppmuntrar oss att ytterligare utveckla vårt genomslag och att fortsättningsvis engagera oss i samhället tillsammans med våra studenter och medarbetare, fortsätter Rissanen.
 

Excellence-utvärdering och kriterierna

NCU beviljar årligen excellence-kvalitetsstämplar till auditerade högskolor. Syftet med excellence-kvalitetsstämpeln är att belöna högskolor för högklassigt utvecklingsarbete. Högskolor vars verksamhet har utvärderats på utmärkt nivå inom minst ett av auditeringens tre utvärderingsområden nomineras som kandidater för följande års kvalitetsstämpel. Utvärderingsområdena är: En kompetensskapande högskola, En nyskapande högskola med genomslagskraft och En utvecklingsorienterad och välmående högskola.  Excellence-utvärderingen utförs av en till uppgiften tillsatt utvärderingspanel och beslutet om beviljandet fattas av sektionen för utvärdering av högskolorna. 

Excellence-kvalitetsstämpeln som beviljats Aalto-universitetet omfattar alla tre utvärderingsområden. Excellence-kvalitetsstämpeln som beviljats Lapin ammattikorkeakoulu omfattar utvärderingsområdet En nyskapande högskola med genomslagskraft. Försvarshögskolan var också kandidat för excellence-kvalitetsstämpeln för utvärderingsområdena En kompetensskapande högskola och En utvecklingsorienterad högskola. Alla de tre nominerade högskolornas verksamhetsutveckling är på en utmärkt nivå. Excellence-kvalitetsstämpeln har tidigare beviljats åren 2021, 2022 och 2023. Excellence-kvalitetsstämpeln 2024 beviljades den 21 maj 2024.

Principer, kriterier och process för beviljandet av excellence-kvalitetsstämpel 

 

För mer information, kontakta

  • Gunilla Widén, prorektor, Åbo Akademi, ordförande för utvärderingspanelen, gunilla.widen(at)abo.fi, tel. +358 2 215 31
  • Mirella Nordblad, ledande utvärderingsexpert, NCU, mirella.nordblad(at)karvi.fi, puh. 029 533 5541