Arbetslivet bör engageras mer i genomförandet av utbildningen inom träindustrin

Meddelande Yrkesutbildning

Största delen av studerandena inom träindustribranschen är vuxna och har avlagt examen på minst andra stadiet. En utmaning är branschens svaga dragningskraft i synnerhet bland unga och dem som avslutar den grundläggande utbildningen. En styrka i kompetensen hos personer som utexamineras med grundexamen inom träindustrin är färdigheter att använda maskiner och apparater som är centrala i branschen. De som avlägger yrkesexamen har en stark yrkesskicklighet och kompetens som sin styrka. För närvarande finns det dock ett behov av att utveckla samarbetet mellan arbetslivet och läroanstalterna.

Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) har utvärderat den kompetens som grund- och yrkesexamen inom träindustrin ger samt dess pedagogiska verksamhet. I utvärderingen deltog alla anordnare av yrkesutbildning som erbjuder dessa examina. I utvärderingen granskades prestationer och kompetens hos cirka 1 700 studerande.

 

Samarbetet mellan utbildningsanordnarna och arbetslivet behöver utvecklas

I båda examina bör samarbetet mellan utbildningsanordnarna och arbetslivet utvecklas i fråga om lärande i arbetslivet och inom grundexamen även i fråga om yrkesproven. 

– Representanter för arbetslivet bör i högre grad engageras i planeringen av de studerandes lärande i arbetslivet och yrkesprov tillsammans med den studerande och läraren. Inom utbildningen för grundexamen bör också andelen yrkesprov som genomförs på en arbetsplats och arbetslivsrepresentanters deltagande i bedömningen av yrkesproven ökas, konstaterar utvärderingsexpert Veera Hakamäki-Stylman.

Yrkesproven ska i första hand avläggas på arbetsplatser och en representant för arbetslivet ska delta i bedömningen. Inom utbildningen för grundexamen avlades nästan hälften av alla yrkesprov vid läroanstalterna. Drygt en tredjedel av yrkesproven bedömdes utan en representant för arbetslivet. Däremot deltar nästan alltid en lärare och en representant för arbetslivet i bedömningen av yrkesprov för yrkesexamen inom träindustrin och nästan alla yrkesprov ordnas på arbetsplatser.

 

Större satsning på hållbar utveckling och digitala färdigheter i utbildningen 

Yrkeskompetensen hos grundexamensstuderande inom träindustrin är enligt yrkesprovens vitsord i genomsnitt god. Styrkorna i de utexaminerades kompetens är färdigheter att använda maskiner och apparater som är centrala inom branschen, till exempel CAD, CAM och CNC, men en del av studerandena uppvisar också brister i denna. Styrkorna i kompetensen hos dem som utexamineras med yrkesexamen är yrkesskicklighet och kompetens inom branschen, vilket syns bland annat genom effektivt arbete och riktat kunnande för företagets behov. 

– De studerande behöver dock allt starkare kunskaper om hållbar utveckling och digitala färdigheter, eftersom deras betydelse som en del av yrkesskickligheten i fortsättningen kommer att framhävas även inom träindustrin, påpekar ledande utvärderingsexpert Paula Kilpeläinen.

 

Lärarnas och arbetsplatshandledarnas kompetens behöver utvecklas 

Särskilt lärarnas branschspecifika kompetens och arbetsplatshandledarnas handlednings- och bedömningskompetens behöver utvecklas inom båda examina. För att garantera en högklassig utbildning som motsvarar arbetslivets behov är det viktigt att lärarna uppdaterar sin kompetens och att arbetsplatshandledarna har en god handlednings- och bedömningskompetens. 

– De föränderliga behoven inom branschen, till exempel CAD-kompetens, digitala färdigheter, ny teknik och hållbar utveckling, förutsätter att lärarna kontinuerligt uppdaterar sin kompetens. Lärarnas aktiva samarbete med arbetslivet och regelbundna arbetslivsperioder har upplevts vara bra sätt att upprätthålla och utveckla båda parternas kompetens, konstaterar ledande utvärderingsexpert Paula Kilpeläinen. 

År 2023 avlade 174 personer grundexamen inom träindustrin och 120 yrkesexamen.  Med dessa examina utexamineras bland annat snickare och sågprocesskötare. Enligt statistiktjänsten Vipunen var 22 procent av dem som avlagt grundexamen inom träindustrin år 2020 arbetslösa och 65 procent sysselsatta ett år efter utexamineringen. Största delen (96 %) av dem som avlagt yrkesexamen inom träindustrin var sysselsatta på heltid eller som studerande ett år efter utexamineringen.

NCU publicerar utvärderingsresultaten den 4 juni 2024. Under webbinariet där NCU publicerar resultaten av utvärderingen har utbildningsanordnare, lärare och representanter för arbetslivet möjlighet till kollegialt lärande och att dela god praxis.

 

Rapport:

Hakamäki-Stylman, V., Kilpeläinen, P. & Hievanen, R. Yrkeskompetens och pedagogisk verksamhet inom grund- och yrkesexamen inom träindustrin. Publikationer 14:2024. Nationella centret för utbildningsutvärdering. www.karvi.fi 

Mer information

Paula Kilpeläinen

Paula Kilpeläinen

Ledande utvärderingsexpert
Yrkesutbildning
+358 29 533 5557 Helsingfors
Veera Hakamäki-Stylman

Veera Hakamäki-Stylman

Utvärderingsexpert
Yrkesutbildning
+358 29 533 5555 Helsingfors, Vanhempainvapaalla