Beställ en utvärdering som gäller modersmål och matematik i årskurs 6

Nyheter Förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) genomför nationella utvärderingar av lärresultat i den grundläggande utbildningen. I samplet för en utvärdering ingår i regel cirka 5–10 procent av årskullens elever. NCU erbjuder nu dem som lämnas utanför samplet möjligheten att köpa motsvarande tjänster för utvärdering av lärresultat.

Under 2024 erbjuder vi en utvärdering som gäller modersmål och matematik i årskurs 6. Deltagande i utvärderingen i årskurs 6 ger även möjlighet att delta i den longitudinella utvärderingen som följer upp hur samma elevers kunskaper och färdigheter utvecklas (åk 6, åk 9). Utvärderingen kommer att genomföras med hjälp av Webropol-systemet i april 2024. Poängsättningen kommer att göras hos NCU. 

Utvärderingspaketet innehåller utvärderingsuppgifter för alla elever, instruktioner för genomförandet av utvärderingen, behandlingen av resultaten och respons där resultaten från den beställande skolan eller kommunen jämförs med nationella resultat. Uppdragsgivaren får också en digital version av den nationella rapporten när den blir klar våren 2025.

NCU ansvarar för att förbereda utvärderingsmaterialet, poängsätta uppgifterna samt bearbeta och rapportera resultaten till beställaren. Till skolornas uppgifter före utvärderingen hör bland annat att ordna nödvändig utrustning och lokaler samt att på utvärderingsdagen övervaka utvärderingssituationen i enlighet med anvisningarna. Dessutom ombeds beställaren att förse NCU med deltagarnas bakgrundsinformation från Koski-tjänsten för rapportering av resultaten. Lärarna kommer att få resultaten för varje elev när poängsättningen är klar. De skol- och anordnarspecifika resultaten skickas till beställaren under höstterminen 2024.

Är du intresserad av att beställa en utvärdering från NCU? Vi kan skicka dig en offert, för vilken vi behöver kontaktuppgifter (till vem offerten ska skickas) och antalet skolor och elever som deltar. Du kan lämna kontaktuppgifter och antal här senast den 31.1.2024: https://link.webropol.com/s/karvi6. Vi skickar en offert till dig senast den 6 februari. Ni kommer då att kunna fatta ett beslut om inköp av utvärderingen senast den 16.2.2024. 

Vi svarar gärna på frågor om utvärderingen.

Mer information

Salla Venäläinen

Salla Venäläinen

Enhetschef
Ledning och administration, Allmänbildande utbildning
+358 29 533 5549 Helsingfors