Vasa universitet samarbetar mångsidigt med regionens industri – Vasa universitet godkändes i NCU:s auditering
Vasa universitet godkändes i auditeringen som genomfördes av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU). Universitetet fick beröm av auditeringsgruppen för sitt mångsidiga och livskraftiga samarbete med industrin. Vasa universitet drar nytta av den starka industri och arbetsgemenskaperna inom regionen. Universitetet stöder också sina studerandes välbefinnande och sina internationella studerande på många sätt.
Vasa universitet engagerar sina intressenter i utvecklingen av utbildningen
Utbildningen som Vasa universitet erbjuder är praktisk och forskningsbaserad. Vasa universitets utbildningsprogram planeras och genomförs enligt gemensamma verksamhetsprinciper. Personalen, studerandena och representanter för externa intressentgrupper deltar i utvecklingen av utbildningen, även om intressentgrupperna kunde delta ännu mer i förnyandet av utbildningsprogramportföljen. Studeranderesponsen samlas in på ett systematiskt sätt och analyseras enligt överenskomna förfaranden. Responssystemen stöder också kontinuerligt lärande och utvecklingen av utbildningsprogramportföljen.
Vasa universitet har som mål att öka antalet internationella studerande. Universitetet erbjuder mångsidiga stödtjänster för att stödja studerandenas välbefinnande och internationella studerande. Universitetet bör dock stärka de internationella studerandenas möjligheter att delta i universitetets beslutsfattande. Auditeringsgruppen fäste uppmärksamhet vid innehållet i utbildningsprogrammens läroplaner och kursplaner samt hur lärandemålen formuleras.
Vasa universitet bör följa upp och uppdatera utbildningsprogramportföljen kontinuerligt för att säkerställa att avsedda läranderesultat och bedömningsmetoder är i linje med varandra, betonar auditeringsgruppens ordförande, professor Tatjana Volkova från BA School of Business and Finance, Latvia.
Dessutom rekommenderar auditeringsgruppen att undervisningspersonalen använder pedagogiska innovationer och andra undervisningsformer som stöder lärandet i undervisningen och lärandet i större utsträckning än i nuläget. Universitetet ska stödja personalens möjligheter till ömsesidig växelverkan och kollegialt lärande, i synnerhet i förnyandet av utbildningsprogramportföljen.
Vasa universitet samarbetar livskraftigt i regionen
Vasa universitets mångsidiga och livskraftiga samarbete med industrin i region bygger på ekosystemtänkande och områdets kulturella styrkor. Universitetet drar nytta av den starka industrin och arbetsgemenskaperna inom regionen. Externa intressenter deltar på olika sätt i universitetets verksamhet. Forskningen vid universitetet är bunden till regionens storindustri. Universitetet skulle också dra nytta av att göra små och medelstora företag mer delaktiga i sin verksamhet, vilket samtidigt skulle utvidga universitetets genomslag i samhället.
Auditeringsgruppen rekommenderar att Vasa universitet stärker användningen av kvantitativa och kvalitativa mätare på lång och kort sikt för att följa upp sin samverkan med samhället. Indikatorerna för samverkan med samhället bör integreras i andra indikatorer i kvalitetssystemet och i universitetets strategi.
Kvalitetssystemet kunde ännu utvecklas
Personalens aktiva deltagande i kvalitetshanteringen visar på ett starkt engagemang i den kontinuerliga utvecklingen av verksamheten vid Vasa universitet. Vid Vasa universitet genomförs internationella ackrediteringar för utbildningsprogram och mångsidigt kvalitetsarbete som personalen, studerandena och externa intressenter kan delta i. Utvecklingen av Vasa universitets kvalitetssystem bör dock vara mer övergripande och strategiskt än i nuläget. Universitetssamfundet bör skapa en gemensam uppfattning om kvalitetens betydelse, ställa upp strategiska kvalitetsmål och regelbundet följa upp hur de framskrider.
Vasa universitet godkändes i auditeringen som genomfördes av Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU). Universitetet beviljades en kvalitetsstämpel som gäller i sex år. En godkänd auditering är ett bevis på att Vasa universitets verksamhet och kvalitetssystem uppfyller både de nationella kriterierna och de europeiska kriterierna för högskolornas kvalitetshantering. Auditeringen gäller högskolornas förfaringssätt, med vilka de upprätthåller och utvecklar kvaliteten på utbildningen, forskningen, samverkan och genomslagskraften i samhället. De tillämpade auditeringskriterierna har publicerats i NCU:s auditeringshandbok för högskolor. Auditeringen av högskolornas kvalitetssystem inleddes i Finland 2005.
Auditeringsrapporten finns på NCU:s auditeringsplattform.
Mer information
- Tatjana Volkova, professor, auditeringsgruppens ordförande, tatjana.Volkova(at)ba.lv
- Mira Huusko, ledande utvärderingsexpert, projektledare för auditeringen, +358 29 533 5565, mira.huusko(at)karvi.fi.