Vaasan yliopisto tekee monipuolista yhteistyötä alueen elinkeinoelämän kanssa - Vaasan yliopisto läpäisi Karvin auditoinnin
Vaasan yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin. Yliopisto sai auditointiryhmältä kiitosta monipuolisesta ja aktiivisesta yhteistyöstä alueen elinkeinoelämän kanssa. Vaasan yliopisto hyötyy alueen vahvasta teollisuudesta ja työyhteisöistä. Yliopisto tukee myös opiskelijoidensa hyvinvointia ja kansainvälisiä opiskelijoitaan monin tavoin.
Vaasan yliopisto sitouttaa sidosryhmiään koulutuksen kehittämiseen
Vaasan yliopiston tarjoama koulutus on käytännönläheistä ja tutkimukseen perustuvaa. Vaasan yliopiston koulutusohjelmat suunnitellaan ja toteutetaan yhteisiä toimintaperiaatteita noudattaen. Henkilökunta, opiskelijat ja ulkoisten sidosryhmien edustajat ovat mukana koulutuksen kehittämisessä, vaikka sidosryhmät voisivat olla vielä vahvemmin mukana koulutusohjelmatarjonnan uudistamisessa. Opiskelijapalautetta kerätään asianmukaisesti ja sitä analysoidaan sovituin menettelyin. Palautejärjestelmät tukevat myös jatkuvaa oppimista ja koulutusohjelmakokonaisuuden kehittämistä.
Vaasan yliopiston tavoitteena on kasvattaa kansainvälisten opiskelijoiden määriä. Yliopisto tarjoaa monipuolisia tukipalveluja opiskelijoiden hyvinvoinnin ja kansainvälisten opiskelijoiden tukemiseksi. Yliopiston tulisi kuitenkin vahvistaa kansainvälisten opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua myös yliopiston päätöksentekoon. Auditointiryhmä kiinnitti huomiota koulutusohjelmien opetussuunnitelmien ja opinto-ohjelmien sisältöihin ja osaamistavoitteiden muotoiluun.
Vaasan yliopiston olisi seurattava ja päivitettävä opinto-ohjelmia jatkuvasti sen varmistamiseksi, että osaamistavoitteet ja oppimisen arviointimenetelmät ovat linjassa keskenään, korostaa auditointiryhmän puheenjohtaja, professori Tatjana Volkova Latviasta.
Lisäksi auditointiryhmä suosittelee, että opetushenkilökunta käyttäisi opetuksessa ja oppimisessa nykyistä enemmän pedagogisia innovaatioita ja muita oppimista tukevia opetusmuotoja.
Vaasan yliopisto tekee elinvoimaista yhteistyötä alueella
Vaasan yliopiston monipuolinen ja elinvoimainen yhteistyö alueen elinkeinoelämän kanssa perustuu ekosysteemiajatteluun ja alueen kulttuurisiin vahvuuksiin. Yliopisto hyötyy alueen vahvoista teollisuus- ja työyhteisöistä. Ulkopuoliset sidosryhmät ovat eri tavoin mukana yliopiston toiminnassa. Yliopistossa tehtävä tutkimus on sidoksissa alueen teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Yliopisto hyötyisi myös pienten ja keskisuurten yritysten nykyistä laajemmasta osallistamisesta toimintaansa, mikä samalla laajentaisi yliopiston yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Auditointiryhmä suosittelee, että Vaasan yliopisto lisäisi nykyistä enemmän määrällisten ja laadullisten mittareiden käyttöä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen seuraamiseksi. Yhteiskunnallista vuorovaikutusta koskevat indikaattorit tulisi integroida muihin laatujärjestelmän indikaattoreihin ja yliopiston strategiaan.
Laatujärjestelmää voisi vielä kehittää
Henkilöstön aktiivinen osallistuminen laadunvarmistukseen osoittaa vahvaa sitoutumista Vaasan yliopiston toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Vaasan yliopistossa toteutetaan kansainvälisiä koulutusohjelma-akkreditointeja ja moninaista laatutyötä, joih henkilöstö, opiskelijat ja ulkoiset sidosryhmät voivat osallistua. Vaasan yliopiston laatujärjestelmän kehittämisen tulee olla kuitenkin nykyistä kokonaisvaltaisempaa ja strategisempaa. Yliopistoyhteisössä olisi luotava yhteinen käsitys laadun merkityksestä, asetettava strategiset laatutavoitteet ja seurattava säännöllisesti niiden edistymistä.
Vaasan yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin hyväksytysti. Yliopistolle myönnettiin laatuleima, joka on voimassa kuusi vuotta. Hyväksytty auditointi on osoitus siitä, että Vaasan yliopiston toiminta ja laatujärjestelmä täyttävät sekä kansalliset kriteerit että eurooppalaiset korkeakoulujen laadunvarmistusta koskevat kriteerit. Auditointi kohdistuu korkeakoulujen menettelytapoihin, joilla se ylläpitää ja kehittää koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden laatua. Auditoinnissa käytetyt auditointikriteerit on julkaistu Karvin korkeakoulujen auditointikäsikirjassa. Korkeakoulujen laatujärjestelmien auditoinnit käynnistettiin Suomessa vuonna 2005.
Auditointiraportti on saatavilla Karvin auditointialustalla.
Lisätietoja
- Tatjana Volkova, professori, auditointiryhmän puheenjohtaja, tatjana.Volkova(at)ba.lv
- Mira Huusko, johtava arviointiasiantuntija, auditoinnin projektipäällikkö, +358 29 533 5565, mira.huusko(at)karvi.fi