DigiOTA-hanke
Karvissa on alkanut laaja arvioinnin digitalisoinnin hanke:
Oppimistulosten digitaalisen arviointijärjestelmän kehittäminen (DigiOTA) 2022-2025.
Hankkeen asettaja on Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Hankkeessa kehitetään Karvin käyttöön digitaalinen arviointijärjestelmä, jolla voidaan hallita ja tehdä perusopetuksen kansallisia oppimistulosarviointeja. Arviointijärjestelmällä kerätään tietoa esi- ja perusopetuksen valtakunnallisten opetussuunnitelmien tavoitteiden saavuttamisesta, oppiaineen osaamisen tasosta sekä koulutuksen tasa-arvon toteutumisesta.
Tarkoituksena on kehittää käyttäjälähtöisesti suunniteltu, pitkään käytössä oleva tietojärjestelmä. Järjestelmä tulee mahdollistamaan kansallisten oppimistulosarviointien tietoturvallisen käsittelyn ja arviointitiedon laadukkaan jatkohyödyntämisen. Kehittämistyössä kiinnitetään jatkuvasti huomiota myös järjestelmän toimintavarmuuteen ja käytettävyyteen.
Ensimmäiset uudella järjestelmällä tehtävät arvioinnit on tarkoitus pitää keväällä 2026. Järjestelmän valmistumisen jälkeen sillä on tarkoitus tehdä kaikki oppilaiden tiedonkeruuta vaativat perusopetuksen oppimistulosarvioinnit.
Hanketta tehdään yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Järjestelmän toteuttaja on CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.
Pitkällä aikavälillä järjestelmä tuottaa monipuolisesti hyötyä kouluille:
- Opettajien manuaalinen työ mm. pisteytyksessä vähenee.
- Arviointitiedon löytyminen ja hyödynnettävyys parantuvat.
- Karvin ja arvioitavien koulujen välinen viestintä paranee.
Uuden digitaalisen arviointijärjestelmän kehittäminen on Karville suuri ponnistus, mutta olemme myös innoissamme. Meillä on hankkeen ja järjestelmän jatkokehityksen aikana mahdollista kehittää arviointitoimintamme käytännön ratkaisuja sekä miettiä uusia tapoja arvioida opetussuunnitelman oppiaineiden eri osa-alueita. Tutkimme tällä hetkellä muun muassa sitä, miten voimme hyödyntää arvioinneissa uusia digitaalisia innovaatioita.
Tilannekatsaus ja aikataulu
Järjestelmän nimi on Joda.
Alla oleva aikataulu on suuntaa antava. Jodan kehityksessä sovelletaan ketterän projektinhallinnan periaatteita ja menetelmiä, joten määrittely-, suunnittelu- ja toteutustyö limittyvät toisiinsa.
Vuosi 2022
Hankkeen organisoituminen
Toiminnallisuuksien määrittelyä
Käyttöliittymien ja käyttökokemuksen suunnittelua
Teknisten ratkaisujen ja arkkitehtuurin määrittelyä ja suunnittelua
Ohjelmistokehitys alkoi
Kehitysympäristön pystytys
Vuosi 2023
Visuaalinen suunnittelu
Toiminnallisuuksien ja ratkaisujen iterointia ja suunnittelua
Ohjelmistokehitys jatkuu
Testiympäristön pystytys
Testaus alkoi
Vuosi 2024
Ohjelmistokehitys jatkuu
Testaus jatkuu
Sisällön tuotantoa
Oppilastestauksia
Tuotantoympäristön pystytys
Vuosi 2025
Tuotantoympäristö käyttöön
Auditoinnit
Jodan käyttöönotto
Joda on räätälöity järjestelmä, joka pohjautuu mikropalveluarkkitehtuuriin. Jodan kehityksessä on pyritty hyödyntämään avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Hankkeen aikana on myös tunnistettu järjestelmään ja perusopetuksen oppimistulosarviointeihin liittyvät tietovarannot ja digitaaliset yhteiskäyttöiset palvelut. Jodaan otetaan käyttöön Opetushallituksen ylläpitämä tunnistuksenvälityspalvelu MPASSid.
Jodan osalta käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi tehdään säännöllisesti töitä. DigiOTA-hankkeessa on käytössä osallistamissuunnitelma, jossa määritellään eri kohderyhmien osalta, miten ja milloin käyttöliittymiä ja toiminnallisuuksia validoidaan ja käytettävyystestataan. Tulokset huomioidaan heti suunnittelussa ja toteutuksessa.
Lisätietoja:
Lisätietoja DigiOTA-hankkeesta antaa järjestelmän palveluvastaava, arviointiasiantuntija Matti Suomilammi.