Planeringen av utvärderingsmodellen för den fjärde omgången har påbörjats

Nyheter Högre utbildning
Opiskelijoita kirjoittamassa vihkoon
Bild: Shutterstock

Högskolornas auditeringar har stött högskolorna i att utveckla sin verksamhet och uppnå sina egna mål


Auditeringar av högskolor har utförts i Finland sedan 2005. Den tredje auditeringsomgången avslutas i slutet av 2024. De tre auditeringsomgångarna som genomförts i Finland har grundat sig på principerna för utvecklande utvärdering samt en helhetsutvärdering av högskolornas verksamhet och verksamhetsutveckling. Auditeringarna omfattar utbildning, forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet, konstnärlig verksamhet samt samverkan med samhället och genomslag i samhället. 

Utvärderingsmodellerna av högskolorna har utvecklats parallellt med kvalitetshanteringens utveckling i de finländska högskolorna. De två första omgångarna hade fokus på kvalitetssystemen och kvalitetshanteringen vid högskolorna. Inför den tredje omgången gjordes en större revidering av auditeringsmodellen. Kvalitetsarbetet ses som en integrerad del av all verksamhet vid högskolorna. Den tredje auditeringsomgången har betonat högskolornas genomslag i samhället samt studerandecentrerad utbildning. 

Alla finländska högskolor har deltagit i auditeringar av högskolor. Enligt auditeringarna har de finländska högskolorna i stort sett fungerande praxis för att upprätthålla och utveckla kvaliteten i sin verksamhet. I planeringen av den nya utvärderingsmodellen är det viktigt att fundera på vad man vill uppnå med modellen och i vilken riktning de finländska högskolorna ska utvecklas. Vilka är de områden som åtminstone bör ingå i den nationella utvärderingsmodellen för högskolorna?

 

Kvalitetsutvärderingen av högskolarna har sin grund i lagstiftningen och de europeiska principerna

 

Kvalitetsutvärderingen av högskolorna har sin grund i universitetslagen och yrkeshögskolelagen som förutsätter att högskolorna regelbundet deltar i extern utvärdering av sin verksamhet och sina kvalitetssystem. Kvalitetsutvärderingar av högskolorna är också en del av Bolognaprocessen. Bolognaprocessen har skapat ett behov av att bevisa med hjälp av externa utvärderingar att de finländska högskolorna har fungerande kvalitetssäkring och -utveckling. De europeiska principerna för högskolornas kvalitetshantering (Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area, ESG) kommer att integreras även i den fjärde utvärderingsmodellen.

Revideringen av ESG har påbörjats under ledningen av E4-organisationerna (ENQA, EUA, EURASHE, ESU). Enligt planen presenteras den reviderade versionen av ESG till Bologna Follow-Up Group (BFUG) 2026 samt godkänns vid Bologna processens ministermöte 2027. Revideringen kommer också att gälla European Approach for Quality Assurance of Joint Programmes.

 

En planeringsgrupp tillsatt för planeringen av den nya utvärderingsmodellen

 

Sektionen för utvärdering av högskolorna tillsatte den 30 augusti 2024 en planeringsgrupp för den fjärde utvärderingsomgången. Gruppens medlemmar är:

  • Susanna Niinistö-Sivuranta, verkställande direktör, Bildningsbranschen rf (ordförande)
  • Tove Ahlskog-Pursiainen, kvalitetschef, Svenska Handelshögskolan
  • Heidi Fagerholm, rektor, Uleåborgs yrkeshögskola
  • Ville Jäppinen, verkställande direktör, Students at Risk
  • Timo Lappi, verkställande direktör, Timo Lappi, Turism- och restaurangtjänster MaRa 
  • Elias Pekkola, biträdande professor, prodekanus, Tammerfors universitet.

NCU:s sakkunniga Mirella Harri och Mira Huusko deltar också i planeringsgruppens arbete.

Planeringen av den fjärde omgången av kvalitetsutvärderingar kommer att äga rum mellan hösten 2024 och våren 2025. Samråd med centrala intressenter och en internationell expertgrupp kommer att ordnas under hösten 2024 och våren 2025. Ett nationellt diskussionsseminarium ordnas på våren 2025. 

 

Mer information och en preliminär tidtabell för planeringen finns på NCU:s webbsida.

Mer information

Mirella Harri

Mirella Harri

Ledande utvärderingsexpert
Kontaktperson för svenskspråkig utbildning, Högre utbildning
+358 29 533 5541 Helsingfors