Välmående skolkultur – en förutsättning för lärande och välmående i arbetet

Nyheter Förskoleundervisning och grundläggande utbildning
Luokkahuone.
Bild: Kari Leo

Skolans välmående är en förutsättning för högkvalitativ undervisning och lärande. Lärarnas och den övriga personalens arbetsvälmående påverkar direkt elevernas lärande och trivsel i skolan. Kommunala beslutsfattare har en central roll i att skapa de strukturer, resurser och den kultur som stödjer både elevernas och personalens välmående.

Inför välfärdsområdes- och kommunalvalet 2025 publicerar vi information om läget inom utbildningen. Denna sammanfattning erbjuder partier, kandidater och väljare information om de utvecklingsområden inom utbildningen som kräver beslut och konkreta åtgärder under nästa mandatperiod.

Lärarnas och personalens välmående är avgörande

Under de senaste åren har personalens arbetsmängd och belastning inom utbildningssektorn ökat, vilket har påverkat personalens arbetsglädje och ork. För att skolgemenskapen ska må bra är det viktigt att kommunerna satsar på:

• pedagogiskt ledarskap och gemensamma arbetssätt som stödjer undervisningens kärnuppdrag – att stödja elevernas lärande

• tillräcklig resurstilldelning, exempelvis tillgång till speciallärare och handledare, möjligheter för parallellundervisning och lämpliga gruppstorlekar, så att lärarna har förutsättningar att ge kvalitativ undervisning

• fungerande elevhälsovård som stödjer elevernas välmående och minskar lärarnas arbetsbelastning.

 

Verksamhetskulturen påverkar lärande och välmående

En välmående skolkultur byggs upp genom en fungerande verksamhetskultur. Läroplanerna betonar en gemensam skolmiljö som främjar lärande, men för att detta ska bli verklighet krävs målmedveten utveckling. Kommunala beslutsfattare kan stödja detta genom att säkerställa att:

• skolorna har tydliga strukturer och resurser som stöder interaktion och gemenskap

• lokaler och utrustning som stödjer lärande och välmående, så att skolans atmosfär är trygg och inspirerande

• personalen får möjlighet att vidareutbilda sig och utveckla sitt arbete, vilket ökar arbetsglädje och motivation.

 

Det är viktigt att ta hand om elevernas välmående

Elevernas välmående påverkar i hög grad deras lärande och trivsel i skolan. Utvärderingar från Karvi visar att stöd för att elever ska känna tillhörighet och närvaro är avgörande för lärandets resultat och välmående. Kommunerna kan stödja detta genom att säkerställa:

• tillgång till skolgångsassistenter, skolcoachning och annat stöd, så att varje elev får det stöd de behöver i tid

• stärkande av elevernas delaktighet, så att de känner sig som en del av skolans gemenskap och kan påverka sin egen skoldag

• utveckling av tvärsektoriellt samarbete, så att social- och hälsotjänster stödjer skolans vardag och elevernas välmående.

Skolgemenskapens välmående uppstår inte av sig själv – det krävs långsiktig utveckling, rätt beslut och tillräckliga resurser. Kommunala beslutsfattare har möjlighet att påverka så att skolorna byggs upp som gemenskaper där både elever och personal mår bra och där lärande blomstrar.

 

Källor, NCU:s utvärderingar: 

Eriyttäminen ja joustavat opetusjärjestelyt osana oppimisen ja koulunkäynnin tukea

Näkymiä OPS-matkan varrelta 

Kouluun kiinnittymisen tukeminen ja poissaoloihin puuttuminen