Jyväskylän ammattikorkeakoulun ICT-alan tutkinto-ohjelmalle myönnettiin uudelleen EUR-ACE -laatuleima

Tiedote Korkeakoulutus

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) ICT-alan tutkinto-ohjelmalle EUR-ACE- laatuleiman. Tutkinto-ohjelma akkreditoitiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja nyt kyseessä oli uudelleenakkreditointi.

Laatuleima on ehdollinen ja voimassa 9.6.2024 asti. Karvin Tekniikan korkeakoulutuksen asiantuntijaryhmä päättää siihen mennessä Jamkin toimittamaan kehittämisraporttiin perustuen, jatketaanko akkreditointia 9.6.2029 asti.

Työelämän tarpeisiin erinomaisesti vastaava opetussuunnitelma ja yrityssuhteet ovat tutkinto-ohjelman vahvuuksia

Akkreditointiryhmä katsoo, että ICT-alalle sijoittuvan tutkinto-ohjelman nykyinen opetussuunnitelma vastaa erinomaisesti työelämän tarpeisiin. Yhteistyö yritysten kanssa on kiinteää ja opetuksen sekä TKI-työn yhteys on toimivaa. Opiskelijat ja alumnit kokevat opinnot hyödyllisiksi.

Tutkinto-ohjelman laatu ja maine ovat kokonaisuudessaan hyvällä tasolla. Opiskelijoille on hyötyä siitä, että opetus- tukipalveluhenkilökunta on sekä vahvasti motivoitunutta että innostunutta. Laboratoriotilat ovat erinomaisia ja samoin tutkinto-ohjelman yhteistyö yritysten kanssa. Tutkinto-ohjelma on keskeisesti mukana Keski-Suomen alueen kehittämisessä. Tutkinto-ohjelman tarjoamat opintovaihtoehdot – ohjelmointi ja ohjelmistokehittäminen, kyberturvallisuus sekä tietoverkot ja tietojärjestelmät – ovat vahvasti ajassa kiinni ”, kuvailee akkreditointiryhmän puheenjohtaja, professori Friedrich Praus Wienin teknillisestä ammattikorkeakoulusta arviointiryhmän keskeisiä havaintoja.

Jamkissa akkreditointi nähdään mahdollisuutena saada ulkopuolista palautetta koulutuksen kehittämiseksi

Jamkin IT-instituutin johtaja Tero Kokkonen kertoo, että” toteutetun akkreditoinnin tavoitteena on Jamkin IT-instituutin järjestämän tieto- ja viestintätekniikan insinööritutkinnon osalta tukea koulutuksen kehittämistä ja lisätä sen kansainvälistä vertailtavuutta. Akkreditoinnin avulla saadaan ulkopuolinen arvio opintotarjonnan laadusta ja siitä tarjoaako tutkinto-ohjelma työelämässä vaadittavat tiedot ja taidot. Kaiken kaikkiaan akkreditointiprosessi oli toimiva ja saatu palaute hyvää, sen avulla kyetään tunnistamaan tutkinto-ohjelman vahvuudet ja kehittämiskohteet.

”EUR-ACE akkreditointi on arvokas tunnustus henkilöstömme tekemästä määrätietoisesta ja laadukkaasta työstä. EUR-ACE on laajalti tunnistettu tae laadusta, joka osoittaa meidän pärjäävän myös kansainvälisessä vertailussa. Olimme tieto- ja viestintätekniikan insinööritutkinnon osalta toista kertaa mukana EUR-ACE akkreditoinnissa. Tunnistamme prosessin arvon ja uskonkin että olemme mukana akkreditointiprosessissa myös tulevina vuosina”, jatkaa Kokkonen.

Kehittämiskohteena on erilaisten opiskelupolkujen kuvaaminen hakijoille ja opiskelijoille

Akkreditointiryhmä antoi tutkinto-ohjelmalle myös kehittämissuosituksia. Tutkinto-ohjelman tulee kuvata hakijoille, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille tahoille nykyistä selkeämmin se, millaisia ovat tyypilliset ja/tai suositellut opiskelupolut tutkinto-ohjelman aikana. Tutkinto-ohjelma on rakenteeltaan joustava ja tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden valita opintoja useista erilaisista vaihtoehdoista. Tutkinto-ohjelma tarjoaa jo nykyisellään valintoja varten opiskelijoille ohjausta osana henkilökohtaisten opintosuunnitelmien laadintaa ja päivittämistä. Vuosittain toteutettavien opintokokonaisuuksien valinnassa otetaan huomioon opiskelijoiden toiveet.

Tekniikan tutkinto-ohjelmien akkreditoinnit Karvissa

Tekniikan tutkinto-ohjelmien akkreditointi perustuu Karvissa kansainväliseen EUR-ACE -standardiin ja voi johtaa  EUR-ACE -laatuleimaan, mikäli tutkinto-ohjelma täyttää standardin asettamat vaatimukset.  Akkreditointien tavoitteena on tukea laadun kehittämistä tekniikan alan tutkinto-ohjelmissa ja lisätä suomalaisten tekniikan alan tutkintojen kansainvälistä vertailtavuutta ja tunnustamista työelämässä. Akkreditoinnit ovat suomalaisille korkeakouluille vapaaehtoisia.

Arviointiraportti Karvin verkkosivuilla

Lisätietoja arvioinnista:

arviointiasiantuntija Kati Isoaho, +358 533 5501, kati.isoaho@karvi.fi