Vapaa sivistystyö
Vapaata sivistystyötä tekevät Suomessa kansalais- ja työväenopistot, kansanopistot, liikunnan koulutuskeskukset, kesäyliopistot ja opintokeskukset. Niiden toimintaa arvioidaan teema- ja järjestelmäarvioinneilla. Arvioinneissa tarkastellaan erityisesti vapaan sivistystyön tehtävää ja roolia aikuiskoulutuksen toteuttajana sekä kykyä edistää koulutuksellista tasa-arvoa ja saavutettavuutta.
Arvioitavana on myös vapaan sivistystyön ohjausjärjestelmän toimivuus. Arvioinnit kohdistuvat myös vapaan sivistystyön oppilaitosrakenteen ja -verkoston toimintaedellytysten ja palvelukyvyn kehittämiseen, kykyyn toteuttaa lainsäädännöllisiä tehtäviä sekä toiminnan volyymiin ja kohderyhmiin.
Teema- ja järjestelmäarvioinnit
Teema-arvioinnit kohdistuvat johonkin sisällölliseen kokonaisuuteen tai aihepiiriin. Kohteena voi olla myös tietyn koulutusmuodon tilan arviointi. Järjestelmäarvioinneissa voidaan myös tarkastella koulutusjärjestelmän kokonaisuutta tai sen osa-aluetta. Arvioinnin kohteena voivat olla koulutuspolitiikka ja sen toimeenpano tai koulutusjärjestelmän uudistamis- ja kehittämisprosessit. Arvioinnit voivat kohdistua yhteen koulutusasteeseen tai kattaa useita koulutusasteita.
Arviointihanketta varten muodostetaan monitahoinen suunnittelu- ja arviointiryhmä. Arvioinneissa käytetään osallistavia ja monipuolisia menetelmiä. Olennaista on eri sidosryhmien näkökulmien huomioon ottaminen, arvioitavan ilmiön kriittinen ja syvällinen tarkastelu sekä kokonaisvaltaisen kuvan hahmottaminen arvioitavasta kohteesta.
Käynnissä olevat arvioinnit
Päättyneet arvioinnit vuosilta 2020–2024
- Opinto-ohjauksen uusia muotoja koskeva arviointi (OHJA) 2022-2024
- Maahanmuuttajien lukutaitokoulutuksen arviointi (2022)
- Poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen vaikutukset tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen