Vapaa sivistystyö

Vapaa sivistystyö

Vapaata sivistystyötä tekevät Suomessa kansalais- ja työväenopistot, kansanopistot, liikunnan koulutuskeskukset, kesäyliopistot ja opintokeskukset. Niiden toimintaa arvioidaan teema- ja järjestelmäarvioinneilla.  Arvioinneissa tarkastellaan erityisesti vapaan sivistystyön tehtävää ja roolia aikuiskoulutuksen toteuttajana sekä kykyä edistää koulutuksellista tasa-arvoa ja saavutettavuutta.

Arvioitavana on myös vapaan sivistystyön ohjausjärjestelmän toimivuus. Arvioinnit kohdistuvat myös vapaan sivistystyön oppilaitosrakenteen ja -verkoston toimintaedellytysten ja palvelukyvyn kehittämiseen, kykyyn toteuttaa lainsäädännöllisiä tehtäviä sekä toiminnan volyymiin ja kohderyhmiin.

Teema- ja järjestelmäarvioinnit

Teema-arvioinnit kohdistuvat johonkin sisällölliseen kokonaisuuteen tai aihepiiriin. Kohteena voi olla myös tietyn koulutusmuodon tilan arviointi. Järjestelmäarvioinneissa voidaan myös tarkastella koulutusjärjestelmän kokonaisuutta tai sen osa-aluetta.  Arvioinnin kohteena voivat olla koulutuspolitiikka ja sen toimeenpano tai koulutusjärjestelmän uudistamis- ja kehittämisprosessit. Arvioinnit voivat kohdistua yhteen koulutusasteeseen tai kattaa useita koulutusasteita.

Arviointihanketta varten muodostetaan monitahoinen suunnittelu- ja arviointiryhmä. Arvioinneissa käytetään osallistavia ja monipuolisia menetelmiä. Olennaista on eri sidosryhmien näkökulmien huomioon ottaminen, arvioitavan ilmiön kriittinen ja syvällinen tarkastelu sekä koko­naisvaltaisen kuvan hahmottaminen arvioitavasta kohteesta.

Käynnissä olevat arvioinnit

Päättyneet arvioinnit vuosilta 2020–2024

Päättyneet arvioinnit 2014–2019