Julkaistavia koulutuksen arviointituloksia kesä-syyskuussa 2024
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) julkaisee useita ajankohtaisia arviointituloksia kesä-syyskuussa 2024. Julkaisut koskevat muun muassa vastuuta ja yhteistyötä oppivelvollisten ohjauksessa, kansainvälisyysosaamisen kehittämistä korkeakoulutuksessa sekä eriyttämistä ja joustavia opetusjärjestelyjä perusopetuksessa.
Tämän tiedotteen tavoitteena on tukea arviointitiedon entistä parempaa hyödyntämistä. Seuraava kooste tulevista arviointien julkistamisista julkaistaan syys- tai lokakuussa 2024.
Koulutusrajat ylittävät julkaisut
Opinto-ohjauksen uusia muotoja koskeva arviointi (OHJA) 2022–2024: Vastuut ja yhteistyö oppivelvollisten ohjauksessa, nuorten sijoittuminen toisen asteen koulutuksiin ja koulutusvalintoihin vaikuttavia tekijöitä.
Karvi arvioi vuosina 2022–2024 opinto-ohjauksen uusia ja vahvistettuja muotoja perusopetuksessa, toisella asteella sekä nivelvaihe- ja valmentavissa koulutuksissa oppivelvollisuuden laajentamisen jälkeen. Arvioinnissa tarkastellaan myös kouluun ja opintoihin kiinnittymiseen ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen liittyviä näkökulmia. Arvioinnin laajaksi tavoitteeksi muodostuivat käytäntöjen tunnistaminen, jotka tukevat oppivelvollisuuden suorittamista ja edistävät opiskelijoiden hyvinvointia.
Kyseessä on arvioinnin kolmas ja viimeinen väliraportti, jossa tarkastellaan
- perusopetuksesta toiselle asteelle tapahtuvaa ensimmäistä nivelvaihesiirtymää,
- ohjaus- ja valvontavastuiden sekä ohjausyhteistyön toteuttamista,
- toisen asteen koulutuspaikkojen riittävyyttä,
- koulutuksen keskeyttämistä
- toisen nivelvaiheen siirtymää työelämään tai koulutukseen.
Raportti julkaistaan 12.6.2024 webinaarissa.
Lisätietoja:
- arviointiasiantuntija Kati Jokio, puh. 029 533 5522, kati.jokio@karvi.fi
- arviointiasiantuntija Siru Myllykoski-Laine, puh. 029 533 5529, siru.myllykoski-laine@karvi.fi
- arvioinnin verkkosivut
Varhaiskasvatus
Valssin ensimmäinen käyttötilasto julkaistaan kesäkuussa
Valssi on varhaiskasvatukseen laadunarviointijärjestelmä, jonka tarkoituksena on tukea järjestäjiä ja palveluntuottajia heidän laadunhallinnassaan. Jatkossa Karvi julkaisee säännöllisesti ajantasaisia laadunhallinnan ja arvioinnin tunnuslukuja ja Valssin käyttötilastoja.
Valssin ensimmäinen käyttötilasto julkaistaan 14.6. Valssin tahtiin -iltapäivässä. Huhtikuun aikana kerätty käyttäjäpalaute julkaistaan osana käyttötilastoa.
Tilaisuus on suunnattu johdolle ja Valssin pääkäyttäjille. Myös Valssin toteuttajat eli päiväkotien johtajat ja varajohtajat voivat osallistua tilaisuuteen. Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös kaikki toimijat, jotka vasta miettivät Valssin hyödyntämistä osana arviointia.
Lisätietoja:
- Valssin tahtiin -iltapäivä 14.6.2024. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
- arviointiasiantuntija Tuomas Sarkkinen, puh. 029 533 5582, tuomas.sarkkinen@karvi.fi
Karvi toteuttaa vaikuttavuusarvioinnin Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnasta
Valtion liikuntaneuvosto (VLN) on tilannut Karvilta ulkoisen arvioinnin kansallisesta Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnasta. Liikkuva varhaiskasvatus kuuluu valtioneuvoston politiikkatoimiin, joilla edistetään liikunnallista elämäntapaa. Liikkuvasta varhaiskasvatuksesta ei ole aikaisemmin tehty kattavaa ulkoista arviointia. Karvilta tilattu ulkoinen arviointi kattaa vuodet 2017–2023.
VLN julkistaa arvioinnin tulokset ja arviointiraportin 14.6.2024 omassa julkaisusarjassaan. Ilmoittautuminen Liikkuva varhaiskasvatus -arvioinnin julkistamistilaisuus 7.6. mennessä. Tilaisuuden järjestää Valtion liikuntaneuvosto.
Lisätietoja:
- arviointiasiantuntija Kati Isoaho, puh. 029 533 5501, kati.isoaho@karvi.fi
- Karvi toteuttaa vaikuttavuusarvioinnin Liikkuva varhaiskasvatus -toiminnasta
Perusopetus
Kehittävä arviointi maahanmuuttotaustaisten oppilaiden koulunkäyntivalmiuksia tukevassa toimenpideohjelmassa (KIEPPI 2022–2024)
Arviointi kohdistuu myöhään maahan tulleisiin, erityisesti vuosiluokkien 7–9 oppilaisiin, jotka ovat käyneet koulua Suomessa enintään neljä vuotta. Arviointi tarkastelee jo olemassa olevia ja hanketoiminnan avulla kehitettäviä käytänteitä, opetusjärjestelyjä ja oppimisen tuen muotoja. Niiden avulla kehitetään maahanmuuttotaustaisten oppilaiden opetuskielen taitoa ja koulunkäyntivalmiuksia.
Raportti julkaistaan syyskuussa 2024.
Lisätietoja:
- arviointiasiantuntija Tanja Laimi, puh. 029 533 5567, tanja.laimi@karvi.fi
- yksikön johtaja Salla Venäläinen, puh. 029 533 5549, salla.venalainen@karvi.fi
- arvioinnin verkkosivut
Eriyttäminen ja joustavat opetusjärjestelyt oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteuttamisen näkökulmasta
Eriyttäminen ja joustavat opetusjärjestelyt perusopetuksessa (2022–2024) -arvioinnissa tuotetaan tietoa pedagogisen eriyttämisen ja joustavien opetusjärjestelyiden perusteista, niiden muodoista ja toimivuudesta erityisesti koulutuksellisen tasa-arvon ja koulutusjärjestelmän toimivuuden kannalta.
Tarkastelun keskiössä ovat opetustoimen henkilöstön – ja erityisesti opettajien – kokemukset mahdollisuuksistaan tarjota tukea eriyttämisen ja joustavien opetusjärjestelyjen avulla.
Arvioinnissa tarkastellaan pedagogista eriyttämistä ja joustavien opetusjärjestelyjen toimivuutta oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteuttamisen, koulutuksellisen tasa-arvon ja koulutusjärjestelmän toimivuuden kannalta.
Arviointiraportti julkaistaan syyskuussa 2024.
Lisätietoja:
- arviointineuvos Päivi Kamppi, puh. 029 533 5512, paivi.kamppi@karvi.fi
- arviointiasiantuntija Niina Rumpu, puh. 029 533 5525, niina.rumpu@karvi.fi
- arvioinnin verkkosivut
Ammatillinen koulutus
Ammatillinen osaaminen ja pedagoginen toiminta luonto- ja ympäristöalan perustutkinnossa ja luontoalan ammattitutkinnossa
Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon ja luontoalan ammattitutkinnon arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten hyvin opiskelijat ovat saavuttaneet tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet ja millaiset valmiudet he saavat työelämään ja jatko-opintoihin. Lisäksi tarkastellaan koulutuksen järjestäjien pedagogisen toiminnan laatua.
Raportti julkaistaan 12.9.2024 pidettävässä webinaarissa.
Lisätietoja:
- johtava arviointiasiantuntija Paula Kilpeläinen, puh. 029 533 5557, paula.kilpelainen@karvi.fi
- arviointiasiantuntija Veera Hakamäki-Stylman, puh. 029 533 5555, veera.hakamaki-stylman@karvi.fi
- arvioinnin verkkosivut
Korkeakoulutus
Kansainvälisyysosaamisen kehittäminen korkeakoulutuksessa
Vuosien 2024–2027 Koulutuksen arviointisuunnitelman (2024, 16) mukaan Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) tekee synteesejä korkeakoulutukseen seuraavista teemoista: digitaalisuus opetuksessa ja oppimisessa, kansainvälisyysosaamisen kehittäminen sekä opetussuunnitelmat ja niiden kehittäminen. Synteesit pohjautuvat vuosina 2022–2023 Korkeakoulupedagogiikan tila ja uudistaminen -arvioinnin (Toom ym. 2023) laadullisiin aineistoihin. Alkuperäinen arviointiraportti julkaistiin elokuussa 2023.
Julkaisussa keskitytään opiskelijoiden, opetushenkilöstön, pedagogisten johtajien ja korkeakoulujen näkökulmiin kansainvälisyydestä ja kansainvälisyysosaamisen kehittymisestä. Julkaisun tavoitteena on kuvailla, millaisia kansainvälisyysmahdollisuuksia suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevilla ja opettavilla on.
Synteesi julkaistaan elokuussa 2024.
Lisätietoja:
- arviointiasiantuntija Mira Huusko, puh. 029 533 5565, mira.huusko@karvi.fi
- arvioinnin verkkosivut, joihin valmistuva synteesi liittyy.
Biotalousalan arviointi
Biotalousalan arvioinnin tulokset julkaistaan 1.10.2024 webinaarissa. Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa biotalousalan koulutuksen tilasta Suomessa. Arvioinnin läpileikkaavina teemoina ovat kestävyysosaaminen ja digivihreä siirtymä.
Ammattikorkeakouluissa arviointi koskee luonnonvara-aloja ja siihen sisältyvät seuraavat koulutukset: agrologi, hortonomi, metsätalousinsinööri ja ympäristösuunnittelija. Yliopistoissa koulutusalat ovat maatalous- ja metsätiede sekä elintarviketiede.
Lisätietoja:
- arviointineuvos Marja-Liisa Saarilammi, puh. 029 533 5528, marja-liisa.saarilammi@karvi.fi
- arvioinnin verkkosivu
- tapahtuman verkkosivu
Korkeakoulujen auditoinnit
Auditoinnin tehtävänä on
- arvioida, vastaako korkeakoulun laatutyö eurooppalaisia laadunvarmistuksen periaatteita,
- arvioida, tuottaako laatujärjestelmä strategian toteuttamisen ja toiminnan jatkuvan kehittämisen kannalta tarkoituksenmukaista tietoa ja johtaako se vaikuttaviin kehittämistoimenpiteisiin,
- rohkaista korkeakouluja kansainvälisyyteen, kokeiluihin ja luovaan ilmapiiriin sekä
- kerryttää avointa ja läpinäkyvää tietoa suomalaisten korkeakoulujen laatutyöstä.
Auditointi kattaa korkeakoulun perustehtävät, eli koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen. Korkeakoulujen kehittämistä tukee auditointimallissa korkeakoulujen mahdollisuus valita yksi arviointialue. Auditointiin sisältyy myös vertaisoppimisen menetelmä.
Oulun ammattikorkeakoulun auditointi
Oulun ammattikorkeakoulun valitsema valinnainen arviointialue on korkeakoulukonsernin yhteiset koulutuspalvelut oppijan sujuvan opintopolun tukena.
Auditointiin sisältyy vertaisoppimisen menetelmä. Oulun ammattikorkeakoulun vertaisoppimisen kumppani on Hämeen ammattikorkeakoulu ja vertaisoppimisen kohteena jatkuva oppiminen.
Auditointiraportti julkaistaan 14.6.2024.
Lisätietoja:
- arviointineuvos Sirpa Moitus, puh. 029 533 5518, sirpa.moitus@karvi.fi
- auditoinnin verkkosivut
Taideyliopiston auditointi
Taideyliopisto on valinnut ekologisen kestävyyden yhdeksi arviointialueeksi.
Auditointiin sisältyy vertaisoppimisen menetelmä. Taideyliopiston vertaisoppimisen kumppani on Hanken Svenska handelshögskolan ja vertaisoppimisen kohde on työhyvinvointi.
Auditointiraportti julkaistaan 30.8.2024.
Lisätietoja:
- johtava arviointiasiantuntija Mirella Nordblad, puh. 029 533 5541, mirella.nordblad@karvi.fi
- auditoinnin verkkosivut
LAB-ammattikorkeakoulun auditointi
LAB-ammattikorkeakoulu on valinnut valinnaiseksi arviointialueeksi vaativan innovaatiotoiminnan tuen.
Auditointiin sisältyy vertaisoppimisen menetelmä. LAB-ammattikorkeakoulun vertaisoppimisen kumppani on Avans University of Applied Sciences ja vertaisoppimisen kohde on opiskelijahyvinvointi.
Auditointiraportti julkaistaan 4.10.2024.
Lisätietoja:
- arviointiasiantuntija Hilla Vuori, puh. 029 533 5538, hilla.vuori@karvi.fi
- auditoinnin verkkosivut