Merenkulkualan koulutuksen arviointi
05/2015–08/2017
Suomalaisen merenkulun koulutusta, pätevyysasiakirjojen myöntämistä ja vahdinpitoa ohjaavat Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) yleissopimus (STCW) ja sopimukseen pohjautuva merenkulkijoiden vähimmäiskoulutusta koskeva direktiivi 2008/106/EY. Sopimuksen ja direktiivin tavoitteena on yhdenmukaistaa kansainvälisellä tasolla merenkulkijoiden koulutus ja määritellä eriasteisiin pätevyysasiakirjoihin vaadittava vähimmäisosaaminen. Yleissopimus edellyttää, että IMO hyväksyy jokaisen maan koulutus- ja pätevyysasiakirjajärjestelmän sekä niiden laatujärjestelmän riippumattoman arvioinnin perusteella. Riippumatonta tahoa edustaa tässä arvioinnissa Karvi. Arviointi on toteutettava joka viides vuosi ja arvioinnin tulokset raportoidaan IMO:lle ja Euroopan unionille. Vain IMO:n hyväksymällä koulutusyksiköllä on oikeus antaa kansainväliseen pätevyysasiakirjaan johtavaa koulutusta.
Arviointi toteutettin yhteistyössä Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) kanssa ajalla toukokuu 2015–elokuu 2017. Arviointi kohdistui merenkulkualan koulutusta tarjoaviin ammatillisiin oppilaitoksiin ja ammattikorkeakouluihin. Arvioinnilla varmistettiin, että suomalaista merenkulkualan koulutusta tarjoavilla organisaatioilla on toimivat laatujärjestelmät ja -menettelyt vähintään STCW-yleissopimuksen (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) laatukriteerit täyttävän koulutuksen toteuttamiseksi ja että koulutusyksikkö täyttää STCW-yleissopimuksen vaatimukset. Kansallisena painopistealueena arvioitiin simulaattorikoulutusta. Arvioinnin toteutti Karvin nimittämä ulkopuolinen arviointiryhmä.
Arviointi perustui koulutusorganisaation tekemään itsearviointiin, tausta-aineistoon ja arviointiryhmän tekemään arviointikäyntiin. Koulutusyksikkökohtaiset arviointikäynnit toteutettiin ajalla huhtikuu 2016 – tammikuu 2017.
Arviointia koskeva kansallinen raportti valmistui syksyllä 2017 ja Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) raportoi arvioinnin tulokset kansainväliselle merenkulkualan järjestölle IMO:lle (International Maritime Organization) ja EU:lle.
Liittyvät julkaisut ja sisällöt
Tiedote arvioinnin tuloksista (linkki päivittyy)
Raportti: Merenkulkualan koulutuksen arviointi (PDF) (linkki päivittyy)